Andrahandsupplåtelse (uthyrning)

Allmänt

Det finns möjlighet för dig som bostadsrättshavare att i vissa fall upplåta din bostads­­rätt i andrahand. Med andrahandsupplåtelse menas inte bara att man mot hyra låter någon bo i sin lägenhet utan också att låta någon bo i lägenheten utan att han eller hon betalar hyra.

Föreningen godkänner upplåtelse i andra hand om du till exempel ska arbeta eller studera på annan ort. Som regel lämnas tillstånd för andrahandsupplåtelse inte längre än tolv månader. Föreningen kommer att ta ut en avgift från bostadsrätts­havare som upplåter sin lägenhet i andra hand.

Så här ansöker du om tillstånd

En ansökan om andrahandsupplåtelse ska ske skriftligen och lämnas till styrelsen. Blankett för ansökan om andrahandsupplåtelse kan laddas ner här på webbplatsen. Glöm inte att motivera din ansökan och tänk på att styrelsen behöver få din ansökan i god tid före starten för upplåtelsen. På föreningens hemsida under rubriken "Vår förening/blanketter" hittar rätt blankett att använda. 

Ansökan behandlar styrelsen på närmast kommande möte. Styrelsen sammanträder normalt en gång i månanden.

Vad händer om föreningen inte ger sitt tillstånd?

Skulle föreningen inte lämna sitt samtycke, kan du hos Hyres- och arrendenämnden i Stockholm begära tillstånd.

Om du utan tillstånd hyr eller lånar ut din lägenhet riskerar du att förlora din bostads­rätt. Föreningen kan under vissa förutsättningar säga upp dig för avflyttning. Om det skulle gå så långt kommer föreningen att hos Kronofogdemyndigheten ansöka om avhysning och tvångsförsäljning av bostadsrätten.

Ansvar vid andrahandsupplåtelse 

Ansvaret för den person som lägenheten upplåts till i andra hand ligger fullt ut hos bostadsrättshavaren. Alla klagomål på hyresgästen samt eventuella krav på betalning kommer att göras mot bostadsrättshavaren. Vid eventuell vräkning är det bostadsrättshavaren som vräks.

Besittningsskydd

Glöm inte att avtala bort besittningsskyddet. 

Korttidsupplåtelser (korttidsuthyrning)

Korttidsupplåtelser kommer aldrig att tillåtas av föreningen. Det går inte att kringgå detta genom att hävda att man har en inneboende. Det är föreningens bedömning att möjligheten att ha en inneboende inte gäller korttidsuthyrning. Bostadsrättsinnehavare i föreningen får således varken hyra ut hela eller del av sin bostad via t.ex. Airbnb.                                                  
Det finns fler skäl för föreningens inställning i denna fråga. Ett skäl är att möjligheten att ha en inneboende avser boende i en bostad och inte tillfälligt boende under hotelliknande former. Ett annat skäl är att korttidsuthyrning kan förväntas medföra olägenheter i föreningen.