Renovering av lägenhet
Renovering /ombyggnad av lägenhet
Se även under fliken Bostadsrätten - Ansvar innan du påbörjar en renovering. Säkerställ att du har fått tillstånd av styrelsen i de fall det krävs.
Nedanstående regler gäller när du ska göra större renoveringsarbeten i din lägenhet:
Du har rätt att göra ändringar i lägenheten men vid avsevärda ändringar krävs medgivande från styrelsen.
Du har skyldighet att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, inre underhåll, reparera och vidta nödvändiga åtgärder efter eventuella skador. Styrelsen ska ges tillträde för reparation eller tillsyn. Tänk på att förändring av elinstallationen enligt lag måste utföras av fackman.
Bostadsrättshavaren får inte göra någon väsentlig förändring i lägenheten utan tillstånd av styrelsen.
Många medlemmar har börjat göra förändringar i sina lägenheter och det är då viktigt att ni meddelar styrelsen vad ni kommer att göra, så att det går rätt till och att det inte blir några problem i fastigheten på grund av detta.
Det är också viktigt att man respekterar sina grannar samt fastigheten genom att inte förvara byggmaterial i trapphus eller andra gemensamma utrymmen.
Ombyggnation/reparation
Exempel där medgivande krävs är vid: väggbygge, rivning, förändring som påverkar funktionen i bärande väggar eller gemensamma anläggningar såsom el och vatten/avlopp.
- Ombyggnation som innebär förändring av planlösning ska anmälas till och godkännas av styrelsen.
- Eldragning, bortkoppling av gas och arbete i våtutrymme ska godkännas av styrelse eller förvaltningsbolag.
- Förändring i våtutrymme får ENDAST utföras av GVK-certifierat företag. I samband med ombyggnad av badrum skall bostadsrättsinnehavaren förse styrelsen med ett våtrumscertifikat/intyg utfärdat av den hantverkare som genomfört ombyggnaden av badrummet.
- Spikning och borrning får ej ske mellan kl 20.00 och 08.00.
- Störande arbeten ska aviseras i port till fastigheten.
- Byggsopor ska transporteras till närmaste sopstation/återvinningsstation.
- Byggsopor får INTE slängas i grovsoprum då det blir en enorm kostnad för föreningen.
Spisfläkt/ventilation får inte anslutas till ventilationen, utan ska vara försedd med kolfilter. Skall man byta ut sin kåpa så skall det vara en med spjällfunktion som kopplas in av behörig person till ventilationen. Lägenheten ventileras genom mekanisk frånluft. Friskluft tas in via spaltventiler under fönster. Utsug sker via de ventiler som finns i kök, badrum och förråd.
För att ventilationen ska fungera är det viktigt att:
- Hålla alla friskluftsventiler öppna.
- Rengöra ventilernas filter regelbundet.
- Smutsiga filter försämrar funktionen.
- Föreningar har filter till försäljning.
Elinstallationer ska göras av en fackman. Det är särskilt viktigt att elinstallationer utomhus utförs på ett godtagbart sätt. Material- och säkerhetsnivåer som är godkända
Om bärande konstruktioner i en byggnad berörs av en ombyggnation så måste också en så kallad bygganmälan göras till stadsbyggnadsnämnden minst tre veckor före byggstart. Stamledningar Om du ska göra några ingrepp som rör stamledningar (gas, el, vatten, avlopp) så måste du först kontakta styrelsen. Åtgärder som avser stamledningar ska utföras med för arbetets art godkända entreprenörer. Det är entreprenören som avgör om det t.ex. krävs att gasen måste stängas av i hela fastigheten eller om det räcker med att stänga av kranen i lägenheten.
Om stamlägen förändras eller tätskikt i badrum bryts ska detta dokumenteras av behörig besiktningsman under arbetets gång. Efter avslutat arbete skall ett godkänt besiktningsprotokoll överlämnas till styrelsen. Eventuella avstängningar (t ex av vatten) som påverkar andra medlemmar eller hyresgäster skall aviseras i god tid före ingreppet. Aviseringen skall omfatta berörda boende, fastighetsskötaren samt den tekniske förvaltaren. Arbetet skall utföras så eventuella driftstopp hålls under så kort tid som möjligt. Kontakta fastighetsskötaren om entreprenören behöver få tillgång till huvudkranen till gasen eller vattnet.
Störande arbeten
Informera gärna dina grannar, t ex med ett anslag i porten, om du planerar att utföra störande arbeten (golvslipning, bilning, nertagning av vägg etc). Utför inte störande ombyggnadsarbeten före kl 08.00 (helger ej före kl 09.00) eller efter kl 20.00. Ansvar Det är bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för allt som sker i lägenheten. Om du anlitar en byggfirma för ombyggnadsarbetet är det du som beställare som har ansvar för att byggfirman inte orsakar skador på fastigheten eller andra lägenheter, skräpar ned, eller utför störande arbeten tidiga morgnar etc.
Detta arbetssätt kommer att minimera föreningens kostnader/arbete samt medföra att ansvaret för hållfasthet tryggt vilar i den ombyggandes händer.
Kontakta gärna styrelsen om du har frågor eller är osäker!