Sickla Gård

Gustaviansk mangård från 1789. Omgiven av ett kulturlandskap i form av en engelsk park av högt värde. Ägs av Stockholms stad. Nedanför toppen av Hammarbybacken ligger ett koloniområde och en väg leder från Axvallsvägen till Lilla Sickla, en gård med anor ända från 1500-talet.

Då pekade Gustav Vasa ut flera områden öster om staden som skulle användas för att försörja Stockholm på ett eller annat sätt. Han lät dämma upp vattendragen i området här och nyttjade vattenkraften för industrierna han lät uppföra, bl.a ett krutbruk och en mjölkvarn.

Gården var sedan länge en hantverksgård i kronans tjänst. Men troligen har platsen varit bebodd ända sedan vikingarnas tid, kanske tidigare ändå? Vattnet nedanför var en av farlederna på väg in mot Mälaren och Birka, lite mer skyddad än kungsfarleden som Viking Line-båtarna kryssar ut på idag.

En bit därifrån ligger den s k "Filosofens grav", som anlades 1870 av dåvarande ägaren av Lilla Sickla, L C Pontin, för hans mor och hustru. Fler stigar leder från ängen österut. Den sydligare går till Nacka kyrkogård. Nacka kyrkogård är Nackas äldsta kyrkogård från 1600-talet. Ett familjekapell står mitt i kyrkogården. Själva gravkapellet gick på auktion vid förra sekelskiftet och timrades om till en villa i Saltsjö-Duvnäs.

En vacker klockstapel med brun fjällpanel står längre upp mot skogen. Klövertäppan kallas ängen söder om kyrkogården.